Proiectul ,, Un stil de viata sanatos se formeaza prin educatie adecvata” va fi implementat de catre Asociația Studenților și Tinerilor Ingineri din Facultatea de Construcții din Cluj-Napoca. Scopul urmarit este educarea elevilor clujeni in privinta riscurilor pentru sanatate pe care le presupun supragreutatea si obezitatea.

Rezultatele preconizate in randul participantilor la cursurile de educatie non-formala sunt reprezentate de dezvoltarea cunostiintelor asupra problemelor generate de obezitate a unui numar de 50 de elevi din Cluj-Napoca. Astfel de programe, există în prezent pe piaţă, însă în anumite condiţii limitative pentru grupul ţintă al acestui proiect. Astfel, în Cluj-Napoca nu există programe de instruire pe aceste tematici la care să aibă acces liber elevii. Există o serie de oferte de instruire în cadrul non-formal, preţul pieţei însă fiind inaccesibil pentru bugetul unui elev, fie el şi bursier.

 

Cei 50 de participanţi, în postura de absolvenţi ai acestor programe de instruire vor deveni multiplicatori ai spiritului de viata sanatos, vor fi mai conştienţi de problemele obezitatii, mai activi şi implicaţi în activităţile academice şi non-academice menite să îi dezvolte personal şi profesional şi vor iniţia la rândul lor noi acțiuni similare pentru a extinde rezultatele acestui proiect şi asupra colegilor lor.

Rezultatele vor fi masurabile si pentru cei informati asupra acestui proiect, deoarece se vor face ateliere de prezentare in facultatile din Cluj si se vor imparti pliante unui numar de 500 de elevi.

 

În România, OMS a estimat în 2011 că circa 51% din populație suferea de suprapondere și aproximativ 19% de obezitate.
Deși cifrele din același studiu ne plasau în a doua jumătate a „topului obezității” în Europa, suntem pe locul 9 în ceea ce privește consumul de sare și pe locul 30 la consumul de fructe la nivel european. Mai mult, în cei aproape 8 ani scurși de la efectuarea acelui studiu, lucrurile s-au schimbat enorm. Acum ocupăm un loc înalt în clasamentul obezității în Europa.
Obezitatea este o problemă de sănătate în creștere în România, în mare parte din pricina hranei prea bogate în zaharuri și grăsimilor saturate, asociate cu inactivitatea fizică. Obezitatea este și principala cauză a diabetului zaharat tip 2. Studiul PREDATORR, efectuat în 2017-2018 la nivel național, a găsit o prevalență a diabetului zaharat de 11,6%.

Meniu