Contractul de școlarizare este contractul pe care îl semnezi cu Universitatea și în care sunt stipulate drepturile și obligațiile ambelor părți pentru următorii 4 ani de studiu.
Carnetul de student îl primești la începutul anului universitar și este cel cu care demonstrezi că ești student la UTCN oriunde ți se cere acest lucru (la cantină, la intrarea în Grădina Botanică, la examene etc.) .Trebuie să ai grijă de el! PS: Nu-l pierde!!!
Tutorele de an este echivalentul dirigintelui din liceu. Acesta estte cadrul didactic care îți dă sfaturi practice și care te ghidează în activitatea ta de student. El este mereu dispus să vă răspundă la întrebări și nelămuriri ție și colegilor tăi din an. Vei afla la începutul anului universitar numele și adresa lui de e-mail. Cu siguranță vei avea nevoie de ele.
Reprezentantul de an este studentul pe care voi îl alegeți în mod democratic să vă reprezinte și să vorbească în numele vostru cu profesorii și cu secretariatul. Este acea persoană responsabilă care vă va „stresa” pe grupul vostru de discuții, cu mesaje despre cursuri, oportunități și examene. Până când vă alegeți un reprezentant de an, colegii din anii mai mari și cei din ASCUT sunt pregătiți să vă răspundă la întrebări. Nu ezitați să ne scrieți!
Grupa Așa cum in liceu ați fost obisnuiti să fiți organizați într-o clasa, aici la facultate sunteti organizati in grupe, iar fiecare grupă are la randul ei doua semigrupe. Grupele se fac in ordine alfabetica.Numărul de Grupă este format din 4-5 cifre, prima cifră reprezintă codul facultății, a doua reprezintă codul specializării, a treia anul de studio, iar ultima/ultimele reprezinta numarul grupei.
Orarul Orarul pentru fiecare semestru este anunțat pe site-ul facultății și la avizier chiar în prima săptămână. Fii cu ochii pe site, pentru că e foarte probabil ca în primele săptămâni să apară modificări.
Numele disciplinei este primul, urmat de tipul activității didactice:C-curs, S-seminar, L-laborator, după care urmează numele profesorului și sala în care va avea loc. Atunci când căsuțele sunt împărțite de o linie diagonal înseamnă că vei efectua activități didactice în funcție de numărul săptămânii. Astfel, materia de deasupra diagonalei va fi în săptămâna pară. Linia vertical care desparte căsuța în două repreintă împărțirea grupelor în doua semigrupe, pentru a fi mai eficiente laboratoarele.
Credite – reprezintă valori numerice alocate unor unităţi de cursuri şi unor activităţi precise dintr-un semestru. Creditele reflectă cantitatea de muncă investită de student pentru însuşirea unei discipline, sub toate aspectele (curs, seminar, lucrări de laborator, proiecte, practică, studiu individual). Pentru a promova anul universitar, trebuie sa acumulati 30 de credite prin promovarea examenelor.
Cursuri – echivalentul orelor din liceu, la care profesorul îți predă materia pe care va trebui să o înveți și din care vei fi examinat în sesiune.
Seminarii – spre deosebire de cursuri, seminariile sunt mult mai interactive, pun accent pe partea practică, aplicativă a informației predate la curs. Aici trebuie să fii activ pentru că, cel mai adesea, la seminarii vei primi puncte pentru activitate, iar acestea vor fi luate în considerare la nota finală. Prezența este obligatorie si este bine să fie o prezență activă, care să te ajute să înțelegi mai bine materia predată la curs.
Laboratoare – specifice facultăților din domeniul științelor exacte, sunt extrem de practice, iar prezența este obligatorie în proporție de 90%. Aici vei pune în practică ce înveți la curs, vei face proiecte și vei lucra în echipă cu alți colegi.
Cursuri obligatorii – sunt cursuri pe care trebuie să le parcurgi și care sunt esențiale pentru pregătirea ta academică.
Curs opțional – este un curs pe care îl poți alege dintr-un pachet de cursuri opționale și care vine să completeze pregătirea ta în domeniu sau să-ți lărgească cultura generală.
Cursuri facultative – sunt cursuri pe care nu ești obligat să le parcurgi, însă te pot ajuta să îți diversifici cunoștințele despre un anumit domeniu. La fel ca la cursurile opționale, îți poți alege până la 3 discipline facultative din oferta celorlalte facultăți.
Educație fizică – este o disciplină obligatorie pe care o vei face în anul 1 la Facultatea de Constructii de Masini pe bulevardul Muncii sau la Complexul de Natatie UT. La final vei primi calificativul Admis sau Respins. Vei putea alege între diferite sporturi, aerobic sau înot. Promovarea acestei discipline este obligatorie dacă vrei fii admis la examenul de licență de la finalul facultății. Așadar, te sfătuim să faci puțină mișcare.
Practica de specialitate – este o disciplină obligatorie pentru care vei primi notă și pe care o vei face începând din semestrul 2 sub îndrumarea unui tutore de practică.
Modul pedagogic – nu este obligatoriu, dar dacă alegi să-l parcurgi și îl absolvi cu brio, îți va da dreptul să fi profesor de gimnaziu sau liceu. Dacă urmezi și modulul II, în timpul cursurilor de la masterat, vei putea preda în mediul universitar. Modulul pedagogic este gratuit pentru studenții de la buget.
Sesiune- este probabil perioada cea mai temută din întreaga studenție, perioadă pe care studenții o asociază cu stresul, sălile de lectură și nopțile nedormite. Sunt acele 3 săptămâni din fiecare semestru în care demonstrezi tot ce ai învățat la fiecare disciplină. Nu te stresa, organizeaza-ți timpul și învață la timp, pentru a trece cu brio sesiunea.
Restanțe În cazul în care nu ai luat notă de trecere (mai mare sau egală cu 5), ai posibilitatea de a da din nou examenul în sesiunea de restanțe. Aceasta poate avea loc fie la o săptămână după încheierea sesiunii, fie în prima săptămână din luna septembrie. Consultă structura anului universitar pentru și vezi când au loc restanțele. De asemenea, poți să dai din nou examenul în anul următor de studiu, însă numai în semestrul în care a avut loc cursul aferent acestuia. Nu uita să îți treci disciplina restantă în următorul contract de studiu dacă vrei să dai examenul anul următor. Prima restanță este gratuită, însă începând cu a doua, va trebui să plătești o taxă.
Măriri În aceeași perioadă cu restanțele au loc examenele de mărire. La fiacare materie ai dreptul la două examinări gratuite (una în sesiunea de exminare si una în sesiunea de restanță ce are loc la sfârșitul semestrului în care a fost predată materia respective sau în sesiunea de toamnă, dacă nu te-ai prezentat la ambele examinări). Dacă după cele 2 încercări nu ți-ai luat examenul, următoarea va fi contra cost (100 lei/examen). De asemenea, beneficiezi de 4 măriri de notă pe an ( 2 gratuite și 2 contra cost). Un examen picat ( nota <5) se consideră restanță.Ești considerat student integralist numai dacă nu nu ai nicio restanță.